Још један успех ученика Техничке школе

Техничка школа Врање

Добродошли на наш сајт

Техничка школа - ваш прави избор!

Техничка школа - ваш прави избор!

Електротехника

Машинство и обрада метала

Саобраћај

Још један успех ученика Техничке школе

  • 23 окт

Техничка школа из Врања освојила је Другу награду на тему ''Поштујмо дечја прва'' у категорији филмова и фото прича. Ученици наше школе су направили филм под називом ''Погледај ме очима детета'' у коме су обрадили проблем деце са оштећеним слухом. Тим поводом у петак им је на свечаности уручена награда у виду ваучера од 50 хиљада динара за куповину технике.

У петак, 20.10.2017. године, Каритас Београдске надбискупије је у сарадњи са Каритасом Словеније, а уз финансијску подршку Министарства спољних послова Републике Словеније, организовао доделу награда ученицима и школама, који су у оквиру пројекта “Унапређење образовања о дечјим правима” победили на наградном конкурсу, на тему: “Поштујте наша дечја права”.
На конкурс су пристигла 2.174 рада из укупно 65 основних и средњих школа из јужне Србије. Подељено је укупно 14 награда у 3 категорије, од којих су се прве две односиле на ликовни конкурс за ученике од I до IV и од V до VIII разреда основних школа, док се III категорија односила на филмски/фото конкурс за ученике средњих школа. Укупан наградни фонд износио је 320.000,00 РСД.
Другу награду на тему ''Поштујмо дечја прва'', у категорији филмова и фото прича, освојила је Техничка школа из Врања. Снимљен је филм под називом ''Погледај ме очима детета'' у коме је обрађен проблем деце са оштећеним слухом. Тим поводом је школи на свечаности уручена награда у виду ваучера од 50 хиљада динара за куповину технике.
Дечак каже да је целог живота трпео понижавања због тога што је особа са оштећеним слухом.
Тишина у учионици у току приказивања филма, била је јасан показатељ да су његови аутори  постигли циљ. Са овом изузетном причом однели су другу награду  ученици и професори Техничке школе. Зорана и Ђорђе били су глумци-наратори у филму.
Зорана Живковић ученица четвртог разреда каже да су се трудили да што боље представе проблем деце са оштећеним слухом, јер је важно да сви то схвате озбиљно.Ђорђе Стошић ученик истиче да је био напорно, радили су целог дана, али се исплатило.
Милица Митић, професорка српског језика каже да су деца била одушевљена . ''Сви смо заједно радили све. Поносни смо на оно што смо урадили''.


Наградни конкурс уједно представља завршни део пројекта „Унапређење образовања о дечјим правима на територији јужне Србије“ чији је циљ био да се подигне ниво информисаности просветних радника о правима детета, да се деца, њихови родитељи/старатељи информишу о дечјим правима, да се права детета заштите, поштују и унапреде, да се обезбеди њихово спровеђење, како би свако дете без икакве дискриминације имало услове за достојанствен живот.
У оквиру пројекта одржано је 9 једнодневних акредитованих семинара за 270 наставника основних и средњих школа, израђени су и приручник и картице са сажетим дечјим правима који су подељени наставницима на семинарима, а који су применљиви у свакодневном раду са децом. За родитеље/старатеље израђени су лифлети на тему дечјих права који су им подељени у оквиру родитељских састанака.
Пројекат је имплементирао Каритас Београдске надбискупије уз подршку Каритаса Словеније, а финансирало га је Министарство спољних послова Републике Словеније.


 ''Погледај ме очима детета''

Контакт

Адреса: Техничка школа, Булевар Авноја 2, 17500 Врање

тел/факс: (+381)(17)400-645

ПИБ: 100549264

Матични број школе: 07138954

Жиро рачун: 840-1155666-07